Składniki:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru pudru
500 g sera mascarpone
330 ml śmietany 30%
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym wyrazistym alkoholem)
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1,5 szkl. mocnej kawy ( świeżo zaparzonej i wystudzonej)
2 łyżki naturalnego kakao
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do naszego kremu. Kawę i amaretto wlewamy do jednej miski. Połowę biszkoptów moczymy krótko w kawie, tak aby nasiąkły, ale się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu , znów posypujemy lekko kakao, układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu. Wierzch posypujemy lekko kakao lub kawą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru pudru
500 g sera mascarpone
330 ml śmietany 30%
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym wyrazistym alkoholem)
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1,5 szkl. mocnej kawy ( świeżo zaparzonej i wystudzonej)
2 łyżki naturalnego kakao
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do naszego kremu. Kawę i amaretto wlewamy do jednej miski. Połowę biszkoptów moczymy krótko w kawie, tak aby nasiąkły, ale się nie rozpadły. Układamy je na dnie formy, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy połowę kremu , znów posypujemy lekko kakao, układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu. Wierzch posypujemy lekko kakao lub kawą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz