wtorek, 24 lutego 2015

Schab po cygańsku

Składniki:
4-5 kotletów schabowych
3-4 marchewki
2 cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 łyżki majonezu
ok. 5 łyżek startego żółtego sera
pół szkl. bulionu lub kostka rosołowa
sól, pieprz

Wykonanie:
Kotlety schabowe myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przykrywamy mięso folią spożywczą, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, przepoławiamy i kroimy w piórka. Marchewkę oraz cebulę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego i posypujemy ziołami prowansalskimi oraz papryką.Warzywa polewamy delikatnie bulionem .Układamy na nich kotlety, które smarujemy majonezem, Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 1 godz. w temp. 190 st.C. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folie i posypujemy mięso startym żółtym serem.



Brak komentarzy: