środa, 18 lutego 2015

Babka herbaciana

Składniki:
4 jajka, żółtka i białka osobno
1 2/3 szkl. cukru
1 kostka masła
1 szkl. mocnej wystudzonej herbaty 
2 szkl. mąki
1 1/2 łyżki stołowej proszku 
 do pieczenia
1/3 szkl. bułki tartej
1/3 szkl. kakao ( ja dałam troszkę mniej)
1 szkl. zmielonych orzechów laskowych 

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180º C, formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Masło ubijamy z cukrem na puszysta masę, ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Nastepnie powoli wlewamy zimną herbatę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy orzechy i bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy do masy maślanej i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się obu mas. Z białek ubijamy sztywna pianę, delikatnie łączymy z masą i wlewamy do formy. Pieczemy ok. 60 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem po 50 minutach - jeżeli patyczek jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawiamy w formie 15-20 minut, następnie wyjmujemy  formy.

Brak komentarzy: