wtorek, 24 lutego 2015

Napoleonka

Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 300g masła lub margaryny

- 6 łyżek wody

można zastąpić gotowym ciastem francuskim

krem
-750 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 3 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

+ cukier puder do posypania

Wykonanie

 Przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Rozetrzeć palcami mąkę z masłem lub zmiksować (końcówkami do wyrabiania ciasta) dodać śmietanę, żółtka ugniatać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówceRozwałkować ciasto, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanego tłuszczem i posypanego mąk. Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200oC piekarnika, piec ok. 20 min. Upieczone ciasto wyjąć z formy, drugie upiec w ten sam sposób. Ostudzić ciasto.
Zagotować 500 ml mleka i śmietankę z masłem, cukrem i cukrem wanilinowego. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Ma powstać gładka masa. Do gotującego się mleka, wlać masę, ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Całość pozostawić do ostudzenia.
Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem wyłożyć na jednej części ciasta. Delikatnie przykryć drugim ciastem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i  włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  

Blacha 28x24.

Brak komentarzy: