Składniki na ciasto:
1 1/2 szkl. przesianej mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. wody gazowanej
2 łyżku cukru
2 płaskie łyżki kakao
1/2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
20 dag twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
Polewa:
3 łyżki cukru
50 dag truskawek lub malin
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Składniki na ciasto (bez kakao) miksujemy i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Odstawiamy na kilka minut.
Farsz: twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem.
Polewa: maliny, truskawki mieszamy z cukrem i łyżką wody i podgrzewamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i zagotowujemy.
Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy nasze naleśniki wylewając na pół patelni jasne ciasto, a na drugą połowę ciemne. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zawijamy i polewamy naszą owocową polewą.
1 1/2 szkl. przesianej mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
1/3 szkl. wody gazowanej
2 łyżku cukru
2 płaskie łyżki kakao
1/2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
20 dag twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
Polewa:
3 łyżki cukru
50 dag truskawek lub malin
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Składniki na ciasto (bez kakao) miksujemy i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Odstawiamy na kilka minut.
Farsz: twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem.
Polewa: maliny, truskawki mieszamy z cukrem i łyżką wody i podgrzewamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i zagotowujemy.
Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy nasze naleśniki wylewając na pół patelni jasne ciasto, a na drugą połowę ciemne. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zawijamy i polewamy naszą owocową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz