piątek, 5 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką


 CIASTO :
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka duża smalcu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, robimy z niej kopczyk, a na środku dołek do którego wrzucamy żółtka. Mieszamy delikatnie czubkiem noża, następnie dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, smalec i siekamy dużym nożem do momentu, jak zrobi się kruszonka. Teraz szybko zagniatamy zwarte ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, mniej więcej w proporcjach 40 % i 60 %. Każde osobno owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalniki do momentu, aż będzie bardzo twarde.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Blaszkę o wymiarach 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większy kawałek zamrożonego ciasta i delikatnie równo je rozprowadzamy leciutko dociskając. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

BUDYNIOWA PIANKA :
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2  szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • ok 1/2 kg łodyg rabarbaru
  •  1 szklanka cukru 

Rabarbar dokładnie czyścimy, kroimy na małe kawałki, wsypujemy cukier puder i mieszamy, aby wszystkie owoce obtoczyły się w nim.
Mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier waniliowy i po łyżce cukru dalej ubijajmy, aż cały cukier się rozpuści, a piana dokładnie ubije. Do tak przygotowanych białek wsypujemy sypkie budynie i szybko miksujemy na najwyższych obrotach, na końcu wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.

Do blachy z upieczonym zimnym ciastem wlewamy budyniową piankę. Na nią wykładamy przygotowany rabarbar (jeśli zdążył puścić dużo soku, to odlewamy go). Na wierzch pianki z rabarbarem ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: