piątek, 12 czerwca 2015

Ciasto arbuzowo-truskawkowe

Składniki:
na małą blaszkę 20x30

8 białek
270 g cukru pudru
140 g mąki
330 ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
250 g śmietankowego serka (może być Mój ulubiony)
20 g żelatyny
250 g arbuza + do ozdobienia na wierzchu
250 g truskawek + kilka sztuk do dekoracji

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze 170 g cukru pudru. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy masę. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozsmarowujemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 st. ok.12 min.
Truskawki myjemy i kroimy na drobne cząstki, a arbuza kroimy w słupki. Kremówkę ubijamy na sztywno. Twaróg ucieramy z pozostałą częścią cukru pudru i dodajemy go po trochu, mieszając, do ubitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i wystudzoną dodajemy do kremu. Część masy cienko rozsmarowujemy na cieście, układamy na nim truskawki, smarujmy kolejną częścią kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Powtarzamy czynność, układając słupki arbuza na kremie zamiast truskawek. Wierzch smarujemy resztą kremu i układamy na nim cząstki arbuza i truskawek. Odstawiamy do stężenia. Ciasto dodatkowo na wierzchu polałam truskawkową galaretką. Ciasto jest rewelacyjne!







Brak komentarzy: