Ciasto:
450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki i 1/2 szkl. zwykłej pszennej (razem 3 szklanki) przy braku krupczatki można użyć zwykłej też wyjdzie)
1 i 1/3 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki cukru
5-6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
660 ml śmietany kremówki (30%)
1 galaretka truskawkowa lub agrestowa
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki pełne żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody do rozmieszania żelatyny
ziarna z pół owocu granatu do posypania na wierzchu lub czerwona galaretka (rozmieszana w połowie wody) pokrojona w kosteczkę
Przygotowanie:
Ciasto:
ubijamy
jajka z cukrem na puszystą masę, nadal miksując dodajemy olej,
a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wszystko razem dokładnie miksujemy (na średnich obrotach). Na koniec dodajemy odciśnięty
i rozdrobniony szpinak mieszamy na małych obrotach. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, posmarowany i posypany bułką lub mąką (wymiar 25x39 cm duża) następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 - 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut (do suchego patyczka), Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch (1/3 ciasta) i drobno kruszymy.
a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, wszystko razem dokładnie miksujemy (na średnich obrotach). Na koniec dodajemy odciśnięty
i rozdrobniony szpinak mieszamy na małych obrotach. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, posmarowany i posypany bułką lub mąką (wymiar 25x39 cm duża) następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 - 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut (do suchego patyczka), Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch (1/3 ciasta) i drobno kruszymy.
Krem:
galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szkl. wody i odstawiam, gdy stężeje kroję w
kostkę.
*
Schłodzoną, zimną śmietanę ubijam na
sztywno z cukrem pudrem. Na początku na dużych obrotach potem na mniejszych.
*
Żelatynę zalewam gorącą wodą 1/3 szkl.
mieszam i pozostawiam do ostudzenia. Zimną, ale wciąż płynną żelatynę wlewam do
ubitej śmietany powoli i dokładnie mieszam.
*
Na koniec dodaję kostki z galaretki,
mieszam łyżką.(masa może być bez galaretki tylko śmietana)
*
Tak przygotowaną masę wylewam na szpinakowy
biszkopt, wierzch posypuję pokruszonym wcześniej ciastem i pestkami granatu lub
w zastępstwie posiekaną czerwoną galaretką.
Ciasto
wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz