niedziela, 9 sierpnia 2015

Ciasto szpinakowe - leśny mech



Składniki:

Ciasto:

450 gramów mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 i 1/2  szklanki mąki krupczatki i 1/2 szkl. zwykłej pszennej (razem 3 szklanki) przy braku krupczatki można użyć zwykłej też wyjdzie)
1 i 1/3 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki cukru

5-6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
660 ml śmietany kremówki (30%)
1 galaretka truskawkowa lub agrestowa
3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki pełne żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody do rozmieszania żelatyny
ziarna z pół owocu granatu do posypania na wierzchu lub czerwona galaretka (rozmieszana w połowie wody) pokrojona w kosteczkę 
Przygotowanie:
Ciasto: ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, nadal miksując dodajemy olej,
a następnie przesianą i wymieszaną  z proszkiem do pieczenia mąkę, wszystko razem dokładnie miksujemy (na średnich obrotach). Na koniec dodajemy  odciśnięty
 i rozdrobniony szpinak mieszamy na małych obrotach. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, posmarowany i posypany bułką lub mąką (wymiar 25x39 cm duża) następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 - 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut (do suchego patyczka), 
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch (1/3 ciasta) i drobno kruszymy.

 Krem: galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szkl. wody i odstawiam, gdy stężeje kroję w kostkę.
*        Schłodzoną, zimną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Na początku na dużych obrotach potem na mniejszych.
*        Żelatynę zalewam gorącą wodą 1/3 szkl. mieszam i pozostawiam do ostudzenia. Zimną, ale wciąż płynną żelatynę wlewam do ubitej śmietany powoli i dokładnie mieszam.
*        Na koniec dodaję kostki z galaretki, mieszam łyżką.(masa może być bez galaretki tylko śmietana)
*        Tak przygotowaną masę wylewam na szpinakowy biszkopt, wierzch posypuję pokruszonym wcześniej ciastem i pestkami granatu lub w zastępstwie posiekaną czerwoną galaretką.


Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny

Brak komentarzy: