Składniki:
- ½ kalafiora
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku
- na czubek łyżeczki ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka oleju może być smakowy z bazylią, oregano
- sól, pieprz
- do dekoracji 1/4 słodkiej czerwonej papryki drobno pokrojonej (niekoniecznie)
Wykonanie:
1.
Różyczki kalafiora gotujemy przez kilka
minut
2. Do
miseczki wlewamy jogurt, dodajemy olej, sól, świeżo mielony pieprz, wciskamy
czosnek i dodajemy suszoną papryczkę chili, świeżą lub sproszkowaną.
3. Ugotowanego kalafiora hartujemy w zimnej wodzie, przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i zostawiamy aby trochę się przegryzła.
3. Ugotowanego kalafiora hartujemy w zimnej wodzie, przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i zostawiamy aby trochę się przegryzła.
Świetna
jako dodatek do grillowanych potraw i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz