wtorek, 11 sierpnia 2015

Sałatka z kalafiora w pikantnym sosie jogurtowym

Składniki:

  1.  ½ kalafiora
  2. 200 ml jogurtu naturalnego
  3. 2 małe ząbki czosnku
  4. na czubek łyżeczki ostrej papryki chili
  5. 1 łyżeczka oleju może być smakowy z bazylią, oregano
  6. sól, pieprz
  7. do dekoracji 1/4 słodkiej czerwonej papryki drobno pokrojonej (niekoniecznie)
Wykonanie:

1. Różyczki kalafiora gotujemy  przez kilka minut
2. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy olej, sól, świeżo mielony pieprz, wciskamy czosnek i dodajemy suszoną papryczkę chili, świeżą lub sproszkowaną. 
3. Ugotowanego kalafiora hartujemy w zimnej wodzie, przekładamy do miski, polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i zostawiamy aby trochę się przegryzła.

Świetna jako dodatek do grillowanych potraw i nie tylko.

Brak komentarzy: