Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Ponadto:
- 700 g wiśni, świeżych lub mrożonych* (w tym cieście użyłam śliwek, ale najlepiej smakuje z wiśniami)
- 80 g cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
- 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
- cukier puder do oprószenia
Wiśnie wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz