Składniki:
1/2 główki białej kapusty średniej wielkości
3 duże marchewki obrać
5 - 7 ogórków gruntowych (jeśli świeże i mają miękką skórkę to ze skórką)
sól
pieprz
4 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
4 łyżeczki octu
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ostrej papryki (czubek małej łyżeczki)
dymka dla tych, którzy lubią cebulkę
Wykonanie:Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki również poszatkować na plasterki razem ze skórką. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.Można dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę najlepiej dymkę. Pozostawić aby warzywa zmiękły, po czym odcisnąć sok, wyjąć liść laurowy i przełożyć do salaterki, posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Sałatką można napełnić słoiczki, wtedy nie trzeba odciskać soku. Zakręcić i pasteryzować 5-10 min. od zagotowania. Następnie wyjąć odwrócić słoiki do góry dnem na 10 min. Wystudzone przenieść do spiżarni, będzie na zimę do obiadu.
1/2 główki białej kapusty średniej wielkości
3 duże marchewki obrać
5 - 7 ogórków gruntowych (jeśli świeże i mają miękką skórkę to ze skórką)
sól
pieprz
4 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
4 łyżeczki octu
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ostrej papryki (czubek małej łyżeczki)
dymka dla tych, którzy lubią cebulkę
Wykonanie:Kapustę poszatkować, marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki również poszatkować na plasterki razem ze skórką. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.Można dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę najlepiej dymkę. Pozostawić aby warzywa zmiękły, po czym odcisnąć sok, wyjąć liść laurowy i przełożyć do salaterki, posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Sałatką można napełnić słoiczki, wtedy nie trzeba odciskać soku. Zakręcić i pasteryzować 5-10 min. od zagotowania. Następnie wyjąć odwrócić słoiki do góry dnem na 10 min. Wystudzone przenieść do spiżarni, będzie na zimę do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz