niedziela, 9 sierpnia 2015

Ciasto z owocami mieszane widelcem


przepis z gazetki "Prześlij Przepis"

Składniki

Ciasto:
● 4 jajka
● szkl. cukru
● 3/4 szkl. śmietany 12-proc.
● 3/4 szkl. oleju
● 3 szkl. mąki
● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz: owoce wg uznania  ok. 1 kg

Kruszonka:
● łyżka smalcu
● łyżka margaryny
● 3 łyżki cukru
● 5 łyżek mąki

Wykonanie:

o   Wszystkie składniki ciasta– w kolejności podanej w przepisie – wsypujemy do miski, mieszając je dokładnie widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Powinno nam to zabrać około 15 minut.

o   Blaszkę do pieczenia dużą  25x38cm  wykładamy papierem pergaminowym
i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy dowolne owoce, np. maliny, śliwki, truskawki, agrest, brzoskwinie z puszki – odcedzone z syropu i pokrojone w plastry.

o   Robimy kuszonkę, dokładnie zagniatając mąkę z cukrem, smalcem
i margaryną. Odrywamy małe kawałki i posypujemy nimi owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 170- 180 °C ok. 55 minut.


Drobne rady:
v  Żeby owoce nie zatopiły się w cieście, warto obsypać je mąką.
v  Ciasto  wymieszałam mikserem tez się udało.
v  Blaszkę można posmarować masłem i posypać bułką lub mąką, ale nie jest to konieczne
v   Zamiast kruszonką ciasto po upieczeniu możemy polukrować - cukier puder , odrobina gorącej wody  i ucieramy.

Brak komentarzy: