przepis z gazetki "Prześlij
Przepis"
Składniki
● 3 szkl. mąki
● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz: owoce wg uznania ok. 1 kg
Kruszonka:
● łyżka smalcu
● łyżka margaryny
● 3 łyżki cukru
● 5 łyżek mąki
Wykonanie:
o Wszystkie składniki
ciasta– w kolejności podanej w przepisie – wsypujemy do miski, mieszając je
dokładnie widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Powinno nam to zabrać
około 15 minut.
o Blaszkę do pieczenia
dużą 25x38cm wykładamy papierem pergaminowym
i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy dowolne owoce, np. maliny, śliwki, truskawki, agrest, brzoskwinie z puszki – odcedzone z syropu i pokrojone w plastry.
i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy dowolne owoce, np. maliny, śliwki, truskawki, agrest, brzoskwinie z puszki – odcedzone z syropu i pokrojone w plastry.
o Robimy kuszonkę,
dokładnie zagniatając mąkę z cukrem, smalcem
i margaryną. Odrywamy małe kawałki i posypujemy nimi owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 170- 180 °C ok. 55 minut.
i margaryną. Odrywamy małe kawałki i posypujemy nimi owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 170- 180 °C ok. 55 minut.
Drobne rady:
v Żeby owoce nie zatopiły
się w cieście, warto obsypać je mąką.
v Ciasto wymieszałam mikserem tez się udało.
v Blaszkę można posmarować
masłem i posypać bułką lub mąką, ale nie jest to konieczne
v
Zamiast kruszonką ciasto po
upieczeniu możemy polukrować - cukier puder , odrobina gorącej wody i ucieramy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz