Składniki:
Spód:200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Masa budyniowa:
0,5l soku/nektaru bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru na 3/4l
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g brzoskwiń (zimą z puszki)
0,5l soku/nektaru bananowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru na 3/4l
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
700g brzoskwiń (zimą z puszki)
Wierzch:
330ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
70g bezy
330ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
70g bezy
Wykonanie
1. Masło roztopić, dodać pokruszone biszkopty i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna.
2. Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budynie. Resztę nektaru zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
3. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki, dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pokruszonymi biszkoptami, wyrównać i wygładzić. Gdy masa przestygnie, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.
4. Po wychłodzeniu ubić śmietankę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta, bezy pokruszyć i posypać ciasto. Nożem oddzielić ciasto od ścianek obręczy, zdjąć obręcz.
Przechowywać w lodówce. :)
(Jeśli torcik ma stać dłużej, to śmietanę można utrwalić żelatyną, 2 płaskie łyżeczki na 1/4szkl.gorącej wody, rozmieszać i wystudzić, do chłodnej dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać i wlać do masy. Rozmieszać.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz