Składniki
*
1,45
kg sera Ulubiony lub inny wiaderkowy + 55dag twarogu np. ser Klinek przecisnąć
przez praskę
*
13
jajek
*
1 duży cukier waniliowy 32g
*
2 budynie śmietankowe na ¾ l (64g)
*
1 kostka wiejskiego masła 200g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*
2 łyżki kaszy manny
*
zapach rumowy, a najlepiej prawdziwy rum
3-4 łyżki
Wykonanie;
*
Miękkie
masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, stopniowo dodając cukier i żółtka.
*
Ser
twarogowy przecisnąć przez praskę, dodać pozostały ser, budynie, cukier
waniliowy, proszek do pieczenia mannę i rum. Wszystkie składniki dobrze
wymieszać, połączyć z masłem i ubita ze szczyptą soli piana z białek. Masę
delikatnie wymieszać.
*
Pergaminem wyłożyć dużą blachę 40cmx28cm
(mierzona u góry)i posmarować masłem
*
Masę przelać do blachy i wstawić do
rozgrzanego do 200 st. na środek piekarnika, żeby nie był nisko.
*
Jak się
zarumieni i zacznie pękać, zmniejszyć temp. do 180st. i piec 1godzinę
10min. Piecyk tylko
z górną grzałką, dół wyłączyć.
z górną grzałką, dół wyłączyć.
*
Po upieczeniu od razu wyjąć z piecyka,
nałożyć dużą deseczkę owiniętą folią aluminiową (łatwiej będzie odchodził przy
krojeniu) na sernik i odwrócić ciasto.
*
Pozostawić 5-10 min, z brytfanną, aby
papier łatwo odszedł. Po tym czasie zdejmujemy blaszkę i papier z ciasta.
Pozostawić do wystudzenia. Ja wstawiłam z powrotem do jeszcze ciepłego piecyka
i tak sobie powoli stygł. Wystudzony oblać czekoladą. Pyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz