piątek, 12 czerwca 2015

Sernik odwracany

Składniki
*        1,45 kg sera Ulubiony lub inny wiaderkowy + 55dag twarogu np. ser Klinek przecisnąć przez praskę
*        13  jajek
*        1 duży cukier waniliowy 32g
*        40 dag cukru pudru
*        2 budynie śmietankowe na  ¾ l (64g)
*        1 kostka wiejskiego masła 200g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
*        2 łyżki kaszy manny
*        zapach rumowy, a najlepiej prawdziwy rum 3-4 łyżki
Wykonanie;
*        Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem, stopniowo dodając cukier i żółtka.
*        Ser twarogowy przecisnąć przez praskę, dodać pozostały ser, budynie, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mannę i rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, połączyć z masłem i ubita ze szczyptą soli piana z białek. Masę delikatnie wymieszać.

*        Pergaminem wyłożyć dużą blachę 40cmx28cm (mierzona u góry)i posmarować masłem
*        Masę przelać do blachy i wstawić do rozgrzanego do 200 st. na środek piekarnika, żeby nie był nisko.
*        Jak się  zarumieni i zacznie pękać, zmniejszyć temp. do 180st. i piec 1godzinę 10min. Piecyk tylko
z górną grzałką, dół wyłączyć.
*        Po upieczeniu od razu wyjąć z piecyka, nałożyć dużą deseczkę owiniętą folią aluminiową (łatwiej będzie odchodził przy krojeniu) na sernik i odwrócić ciasto.

*        Pozostawić 5-10 min, z brytfanną, aby papier łatwo odszedł. Po tym czasie zdejmujemy blaszkę i papier z ciasta. Pozostawić do wystudzenia. Ja wstawiłam z powrotem do jeszcze ciepłego piecyka i tak sobie powoli stygł. Wystudzony oblać czekoladą. Pyszny.



Brak komentarzy: