- 250 g masła
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka =250 ml)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
Dodatkowo
- 1 puszka lub kilka świeżych brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm (spód blaszki).
Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. u mnie pół na pół. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz