niedziela, 4 sierpnia 2019

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami



Ciasto
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka =250 ml)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe po 40g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo
  • 1 puszka lub kilka świeżych brzoskwiń
  • cukier puder do posypania 

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, cukier puder, cukry waniliowe, jajka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić ¾ ciasta i wylepić nim dno prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 22×32 cm (spód blaszki).
Budynie i łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Na gotujące mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Ciepły budyń wyłożyć na kruchy spód.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na masie budyniowej. Na wierzch ciasta pokruszyć lub zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. u mnie pół na pół. :)

Brak komentarzy: