2 budynie śmietankowe z cukrem po 40g każdy 1 litr mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Kruszon z budyniem i owocami
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, 5 łyżek cukru, 5 żółtek oraz olej. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozłożyć na dno blachy i wstawić do lodówki, a 1/4 włożyć do woreczka i do zamrażalnika. Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W szklance mleka rozmieszać dokładnie dwa budynie śmietankowe. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyć na surowe ciasto przygotowane wcześniej na blaszce. Brzoskwinie odsączyć dokładnie z zalewy i pokroić w plastry. Rozłożyć na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w 170 st. C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu dokładnie ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz