Do tych placuszków może być wiele dodatków, które możemy
wykorzystać do ich przyrządzenia. Smakują z boczkiem i
porem. Dobrym pomysłem jest też dodanie twarogu, choć same z kleksem kwaśnej
śmietany również są dobre. Pasuje do nich sos pieczarkowy, koperkowy czy też
pieczeniowy.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przeciśnięty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (dowolnie)
- olej do smażenia
- jajko do panierki
- bułka tarta
- podsmażony boczek lub inna wędlina
- podsmażona cebula
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po
ugotowaniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków, po czym odstawić do
ostygnięcia. (można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu)
- Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
jajko. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać składniki według
własnego uznania.
- Składniki zagnieść na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdy
ciasto będzie zbyt kleiste, można dodać jeszcze trochę mąki.
- Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować dość gruby, podłużny wałek.
Za pomocą noża podzielić ciasto na równe części, z których z kolei należy
uformować w dłoniach placki lub ciasto rozwałkować i wyciąć krążki szklanką.
- Jajko rozkłócić widelcem.
- Placki maczać w jajku i obtoczyć w bułce.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złocisty, rumiany kolor z obu
stron. Podawać z ulubionym sosem lub kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Surówka z pora do placuszków
1 por
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Pora pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać z majonezem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 min
2 komentarze:
apetyczne !!
Dziękuję.
Prześlij komentarz