Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybciutko zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w lodówce 1 h. Podzielić na 2-3 części i każdą rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć kwadraty o boku około 8 cm, na środek każdego nakładać pokrojone w plastry jabłka lub marmoladę i każdy róg zlepiać do środka jak kopertę lub składać na trójkąty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 20 minut w 190 stopniach do zrumienienia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto do czasu rozwałkowania chłodzić w lodówce, im ciasto chłodniejsze tym ciastka wyjdą bardziej wypieczone i chrupiące. Szybkie i smaczne.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybciutko zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w lodówce 1 h. Podzielić na 2-3 części i każdą rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć kwadraty o boku około 8 cm, na środek każdego nakładać pokrojone w plastry jabłka lub marmoladę i każdy róg zlepiać do środka jak kopertę lub składać na trójkąty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 20 minut w 190 stopniach do zrumienienia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto do czasu rozwałkowania chłodzić w lodówce, im ciasto chłodniejsze tym ciastka wyjdą bardziej wypieczone i chrupiące. Szybkie i smaczne.
Te ciasteczka przypominają mi dzieciństwo, Mamy spotykały się na herbatkach ze swoimi pociechami i piekły ciasteczka, właśnie z jabłkiem. Ja, dwóch Maćków, Patryk, Łukasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz