· 27 sztuk
słonych krakersów
· 100g sera
żółtego
· pół cebulki małej
· ogórek
konserwowy lub papryczka,
· tuńczyk
sałatkowy w oleju
· 4 jajka
· 8 łyżek
majonezu
· pieprz
Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ścieramy na tarce do miseczki.
Białka również ścieramy na tarce
i dodajemy 2-3 łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Następnie układać
warstwy (fot.) na papierze do pieczenia lu folii aluminiowej kolejno:
§ 9 krakersów
§ warstwa żółtego sera połączonego z majonezem
§ 9 krakersów
§ warstwa tuńczyka
§ 9 krakersów
§ warstwa białka połączonego z majonezem
§ 9 krakersów
§ warstwa majonezu (smarujemy krakersy by żółtko się
trzymało)
§ warstwa startych żółtek
Krakersy układać ciasno obok siebie. Sałatkowe ciasto można ozdobić szczypiorkiem czy wycisnąć szprycą nieco majonezu, posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach, potrawy nie solimy. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, musi się
przegryźć a krakersy zmięknąć.
Warstwę tuńczyka można zastąpić makrelą w pomidorach lub zrobić warstwę mięsną z kurczaka czy wędliny drobno pokrojonej i wymieszanej np. z ketchupem. Inna wersja. Drobna przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz