niedziela, 4 grudnia 2016

Domowe hot-dogi w cieście drożdżowym

Są bardzo dobre i bardzo szybkie do wykonania. Można jeść same lub z ulubionymi dodatkami. 

Składniki na 12 szt:

2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
20g -25g  świeżych drożdży

ponadto:
6 parówek bez osłonek
6 plastrów żółtego sera  tostowego
ziarna sezamu do posypania
mleko do posmarowania

Wykonanie:

1.  Mąkę wsypać do miski.
2. Wkruszyć drożdże.
3. Wlać olej.
4. Wsypać sól i cukier.
5. Wbić całe jajko.
6. Dodać 2 łyżki śmietany.
7. Mleko podgrzać dodać do pozostałych składników.
8. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto (gdyby było zbyt rzadkie podsypać mąką).
9. Parówki przekroić na pół.
10. Ciasto rozwałkować na około 1 cm, kroić paski i zawijać w nie parówki.
11. Można dodać troszkę keczupu, musztardy i/lub ziół, pieczarki, żółty ser.
12.  Smarować roztrzepanym białkiem lub mlekiem.
13.  Ewentualnie posypać makiem, kminkiem, serem, solą, sezamem, czarnuszką jednak nie wszyscy za tymi posypkami  przepadają.
14. Piekarnik rozgrzać do temp. ok 175°C.
15. Piec na złoty kolor. (Ok. 20 minut.)

Według przepisu Agnieszki.

Brak komentarzy: