Wigilijne "Reniferki" :) wypiekane przez ciocię Asię na naszą rodzinną Wigilię.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2/3 szkl. cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski
- Dodać zimne pokrojone masło i żółtka
- Posiekać nożem lub siekaczką, a następnie zagnieść ciasto.
- Podzielić na 4 części,
- Każdą część rozwałkować 3 - 4 mm (podczas wałkowania delikatnie podsypywać mąką)
- Foremkami wycinać ciastka (ulubione kształty)
- Piec 8-10 min w piecyku nagrzanym do 170 - 180 stopni.
- Posypać cukrem pudrem i gotowe.
- Ułożyć przy talerzach na wigilijnym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz