Składniki:
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru
4 jajka
12 dag margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to mikserem z hakiem) i odstawiamy je na 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu jeszcze raz je wyrabiamy i wycinamy foremkami pierniki. Możemy przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub mlekiem. Po upieczeniu polukrować. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez ok. 12 min. Jeśli są cienkie pieczemy ciut krócej, jeśli grubsze dłużej.
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru
4 jajka
12 dag margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to mikserem z hakiem) i odstawiamy je na 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu jeszcze raz je wyrabiamy i wycinamy foremkami pierniki. Możemy przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub mlekiem. Po upieczeniu polukrować. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez ok. 12 min. Jeśli są cienkie pieczemy ciut krócej, jeśli grubsze dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz