Ciasto z miodem
30 dag mąki (2 szklanki)
10 dag masła
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2
części. Każdą część umieścić w blaszce (32x24 cm) i piec w temp. 180C, ok 12-15
min, do ładnego złotego koloru.
Biszkopt
4 jaja
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a
następnie po jednym żółtku. Na koniec wmieszać składniki suche. Piec w temp.
170st.C ok. 30 minut.
Masa budyniowa:
3/4 l mleka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
Masło i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami i
cukrem i dodawać do gotującego mleka. Gorącym budyniem przekładać placki.
Kolejność :
Kolejność :
placek miodowy-masa-biszkopt-masa budyniowa-placek miodowy
Ciasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą.0
Wierzch ciasta
1 puszka masy krówkowej
10 dag orzechów
Wierzch ciasta pokryć masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz