piątek, 30 grudnia 2016

Siódme niebo

Ciasto z miodem
30 dag mąki (2 szklanki)
10 dag masła
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce (32x24 cm) i piec w temp. 180C, ok 12-15 min, do ładnego złotego koloru.

Biszkopt
4 jaja
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wmieszać składniki suche. Piec w temp. 170st.C ok. 30 minut.

Masa budyniowa:
3/4 l mleka
1 szkl cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyżki mąki pszennej
1 kostka masła

Masło i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami i cukrem i dodawać do gotującego mleka. Gorącym budyniem przekładać placki.

Kolejność :
placek miodowy-masa-biszkopt-masa budyniowa-placek miodowy

Ciasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą.0

Wierzch ciasta
1 puszka masy krówkowej
10 dag orzechów
Wierzch ciasta pokryć masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy: