Składniki
Babka jest wilgotna, aromatyczna, pyszna.
babka:
Polewa czekoladowa
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 3/4 szkl, dowolnego likieru kawowego
- 2-3 łyżki kakao
- 3/4 szkl śmietany w temperaturze pokojowej
- 2 pełne szkl, mąki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl miękkiego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. brązowego cukru (można zastąpić białym)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaj
Polewa czekoladowa
- 60 g czekolady
- 1/3 szkl. likieru
- 2 łyżki masła
- 1 szkl cukru pudru
1.Czekoladę oraz granulki kawy rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając na końcu likier i kakao, studzimy.
2.Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy trzepaczką z ostudzoną masą czekoladową.
3.W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia
4.Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz cukrem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej.
5.Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko kakao.
6.Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę i likier. Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.Masą polewamy wystudzoną babkę
2.Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy trzepaczką z ostudzoną masą czekoladową.
3.W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia
4.Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz cukrem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej.
5.Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko kakao.
6.Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę i likier. Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.Masą polewamy wystudzoną babkę
Porady: wszystkie składniki (w szczególności masło i jaja) muszą mieć temperaturę pokojową, ciasta jest dużo, formę wypełniamy do 3/4 wysokości. Z pozostałego ciasta zrobiłam muffinki,:) Moja foremka była zbyt mała.
Babka jest wilgotna, aromatyczna, pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz