piątek, 21 kwietnia 2017

Babka z likierem kawowym

 Składniki
babka:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 3/4 szkl, dowolnego likieru kawowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl śmietany w temperaturze pokojowej
  • 2 pełne szkl, mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. brązowego cukru (można zastąpić białym)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaj

Polewa czekoladowa

  • 60 g czekolady
  • 1/3 szkl. likieru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania babki:
1.Czekoladę oraz granulki kawy rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając na końcu likier i kakao, studzimy.

2.Śmietanę w temperaturze pokojowej mieszamy trzepaczką z ostudzoną masą czekoladową.

3.W osobnym naczyniu łączymy mąkę i proszek do pieczenia

4.Miękkie masło ubijamy z cukrem,olejem oraz cukrem waniliowym, a kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę i po trochu masy czekoladowej.

5.Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko kakao.

6.Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy 45-50 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone) w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło,czekoladę i likier. Kiedy masa będzie gładka dodajemy cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia.Masą polewamy wystudzoną babkę
Porady: wszystkie składniki (w szczególności masło i jaja) muszą mieć temperaturę pokojową, ciasta jest dużo, formę wypełniamy do 3/4 wysokości. Z pozostałego ciasta zrobiłam muffinki,:) Moja foremka była zbyt mała.

Babka jest wilgotna, aromatyczna, pyszna.

Brak komentarzy: