poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zapiekanka gyros

Składniki:
    1 podwójny filet z kurczaka
      1 torebka ryżu
        1  mała cebula
          1 czerwona papryka
            5 ogórków konserwowych
              1/2 puszki kukurydzy konserwowej
                100 g żółtego sera
                  1 łyżka masła
                    2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
                      2-3 łyżki oleju
                        3 łyżki ketchupu

                        3 łyżki majonezu

                          2 łyżki śmietany 18%
                            pieprz
                              ostra lub słodka papryka

                              Wykonanie:

                              Ryż gotujemy w osolonej wodzie
                              na sypko. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 15-20 minut. 
                              Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy
                               na nim kawałki kurczaka (przez około 5 minut). Zdejmujemy
                              z ognia. Z majonezu, ketchupu
                               i śmietany robimy sos. Doprawiamy pieprzem i ostrą lub słodką papryką. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy ryż i wyrównujemy. Na ryż kładziemy kurczaka, smarujemy połową sosu i posypujemy połową startego sera. Następnie układamy pokrojone warzywa, wsypujemy kukurydzę. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą startego sera. Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w temperaturze 180 st.C. przez około 30 minut (bez przykrycia).

                              Brak komentarzy: