Składniki:
3 łyżki majonezu
3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie
na sypko. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 15-20 minut.
na sypko. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Nacieramy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na 15-20 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy
na nim kawałki kurczaka (przez około 5 minut). Zdejmujemy
z ognia. Z majonezu, ketchupu
i śmietany robimy sos. Doprawiamy pieprzem i ostrą lub słodką papryką. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy ryż i wyrównujemy. Na ryż kładziemy kurczaka, smarujemy połową sosu i posypujemy połową startego sera. Następnie układamy pokrojone warzywa, wsypujemy kukurydzę. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą startego sera. Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w temperaturze 180 st.C. przez około 30 minut (bez przykrycia).
na nim kawałki kurczaka (przez około 5 minut). Zdejmujemy
z ognia. Z majonezu, ketchupu
i śmietany robimy sos. Doprawiamy pieprzem i ostrą lub słodką papryką. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy ryż i wyrównujemy. Na ryż kładziemy kurczaka, smarujemy połową sosu i posypujemy połową startego sera. Następnie układamy pokrojone warzywa, wsypujemy kukurydzę. Polewamy resztą sosu i posypujemy resztą startego sera. Tak przygotowaną potrawę zapiekamy w temperaturze 180 st.C. przez około 30 minut (bez przykrycia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz