wtorek, 30 grudnia 2014

Bruschette

Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 4 porcje
2 małe chleby ciabatta lub bagietka 
2 duże pomidory 
2 ząbki czosnku 
8 czarnych oliwek (niekoniecznie) 
4 łyżki oliwy 
8 listków bazylii 
łyżeczka suszonego oregano 
sól
pieprz


Wykonanie: Oliwki pokroić w kostkę, czosnek obrać drobno posiekać. 
Pomidory umyć, sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę.  włożyć do miski, wymieszać z czosnkiem, oliwkami, bazylią, oregano i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem.
Chleb podzielić na małe kromki, opiec w piekarniku. Gorący obłożyć farszem i od razu podawać. Można dodatkowo posypać drobno startym żółtym serem lub feta. I ponownie zapiec, będą jeszcze  smaczniejsze.

Brak komentarzy: