wtorek, 30 grudnia 2014

Pijana kukułka

Ciasto na wuzetki
Składniki na blaszkę o wym. 24x40 cm.
1 ½ szkl. mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

30 dag margaryny
1 ½ szkl. cukru
6 jaj
3-4 łyżki kakao

3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Wykonanie:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 170-180o piekarnika i piec około 40 min. Ciasto wystudzić i przekroić na trzy cienkie placki. (powinno się udać jeśli ciasto będzie dobrze wystudzone).


Pierwsza warstwa śmietanowa:
pół litra śmietany 30% lub 36,
2 łyżki cukru pudru,
1 duża łyżka żelatyny rozpuszczona w ½ szkl. gorącej wody i wystudzona

1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, a nastepnie dolewać powoli wystudzoną żelatynę.
2. Następnie rozłożyć na cieście w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.


 Masa z kukułek:
szklanka gorącej wody,
3 łyżki rozpuszczalnego kakao lub czekolady do picia,
40 dag kukułek,
10 dag czekolady mlecznej
10 dag czekolady gorzkiej,  (miałam tylko mleczną)
50 ml spirytusu 96%.

1. Kakao zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do garnka.
2. Włożyć kukułki i, mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą.
3. Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy włożyć obydwie połamane czekolady.
4. Mieszać, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą i przestudzić.
5. Na koniec wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
6. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt i pozostawić do zastygnięcia.

 Druga warstwa śmietanowa:
pół litra śmietany 30% lub 36,
2 łyżki cukru pudru,
1 duża łyżka żelatyny rozpuszczona w ½ szkl. gorącej wody i wystudzona

1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,  a następnie dodać chłodną, ale nie ściętą żelatynę
2. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na masę z kukułek, na  śmietanę trzecią część ciasta, na ciasto drugą część śmietany i polać masą czekoladową wystudzoną.

Masa czekoladowa:
3 łyżki kakao rozpuszczalnego lub czekolady pitnej,
3 łyżki gorącej wody,
pół kostki „Kasi” (ja daję masło),
20 dag czekolady mlecznej,
20 ml spirytusu 96%.

1. Kakao lub czekoladę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, wymieszać i przelać do rondelka.
2. Dodać tłuszcz i, mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż składniki dobrze się połączą.
3. Następnie zdjąć z ognia, dodać obydwie połamane czekolady i mieszać, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Przestudzić.
4. Na koniec wlać spirytus, dokładnie wymieszać i wylać na warstwę śmietanową.

Dekoracja: (niekoniecznie)
10 dag białej czekolady,
łyżka mleka.

1. W rondelku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
2. Gorącą czekoladą (za pomocą łyżki) delikatnie popisać wierzch ciasta.
3. Ciasto przynajmniej na 6 godzin odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy: