Składniki:
2 szkl. mąki
1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy z nich ciasto ( aby ciasto lepiej się skleiło można dodać jeszcze trochę masła lub śmietany, jednak należy uważać, aby ciasto nie było zbyt miękkie).
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 170 st.
ok. 12 minut. Wyjmujemy jak będą złociste.
Na koniec pierniczki można posmarować dla ładniejszego wyglądu lukrem
( cytryna lub gorąca woda + cukier puder)
i ozdobić kolorową posypką.
2 szkl. mąki
1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy z nich ciasto ( aby ciasto lepiej się skleiło można dodać jeszcze trochę masła lub śmietany, jednak należy uważać, aby ciasto nie było zbyt miękkie).
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 170 st.
ok. 12 minut. Wyjmujemy jak będą złociste.
Na koniec pierniczki można posmarować dla ładniejszego wyglądu lukrem
( cytryna lub gorąca woda + cukier puder)
i ozdobić kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz