Składniki:
2 szkl. mąki
1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy z nich ciasto ( aby ciasto lepiej się skleiło można dodać jeszcze trochę masła lub śmietany, jednak należy uważać, aby ciasto nie było zbyt miękkie).
Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 170 st.
ok. 12 minut. Wyjmujemy jak będą złociste.
Na koniec pierniczki można posmarować dla ładniejszego wyglądu lukrem
( cytryna lub gorąca woda + cukier puder)
i ozdobić kolorową posypką.

1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem i ugniatamy z nich ciasto ( aby ciasto lepiej się skleiło można dodać jeszcze trochę masła lub śmietany, jednak należy uważać, aby ciasto nie było zbyt miękkie).

ok. 12 minut. Wyjmujemy jak będą złociste.
Na koniec pierniczki można posmarować dla ładniejszego wyglądu lukrem
( cytryna lub gorąca woda + cukier puder)
i ozdobić kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz