piątek, 19 grudnia 2014

Makowiec z jabłkami


Składniki na ciasto:
25 dag mąki
12,5 dag masła
7,5 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczeni
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy z nich ciasto. Następnie rozkładamy je na  na blasze.  

Masa makowa:
1 puszka masy makowej
6 jajek
30 dag startych jabłek
30 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
7 łyżek kaszy manny i bakalie
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i margaryną, dodajemy masę makową, starte jabłka i mieszamy.
Dodajemy mannę i proszek do pieczenia.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
(Margarynę można zamiast ucierać - rozpuścić i dodać przed pianą). Masę wykładamy na kruche ciasto.
 Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury  170 st. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub nałożyć krem z bitej śmietany.
 Wersja z kremem z bitej śmietany i mascarpone.



Brak komentarzy: