5 jaj
1 szk. cukru
1 łyżeczka octu
1 budyń czekoladowy
1 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ciasto jak biszkopt.
Upiec ciasto w 180° C
przez 30 min.
Wystudzone przekroić na dwie części. Spód posmarować - 1/2
słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub dowolną marmoladą i ułożyć przekrojone
na połowę banany (1kg) skropionymi sokiem z cytryny (1 cytryna).
3 galaretki cytrynowe rozprowadzić w 4 i 1/2 szkl. wrzątku,
odstawić i czekać aż stężeje, tak by nie była lejąca, rozprowadzić na bananach.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
ubić, dodając 2 łyżki cukru pudru można dodać cukier waniliowy (1/2).
Można dodać 150 ml adwokata lub ajerkoniaku. Dodać
rozpuszczoną żelatynę (4 łyżeczki jeżeli dodajemy alkoholu), a 3 łyżeczki
jeżeli nie dodajemy – żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody lub mleka.
Ciasto – marmolada – banany – galaretka – większa część
śmietany- ciasto – pozostała masa śmietanowa – posypać wierzch według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz