sobota, 20 grudnia 2014

Placek z bananami

Składniki:
5 jaj
1 szk. cukru
1 łyżeczka octu
1 budyń czekoladowy
1 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ciasto jak biszkopt.
Upiec ciasto  w 180° C przez 30 min.
Wystudzone przekroić na dwie części. Spód posmarować - 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub dowolną marmoladą i ułożyć przekrojone na połowę banany   (1kg)  skropionymi sokiem z cytryny (1 cytryna).
3 galaretki cytrynowe rozprowadzić w 4 i 1/2 szkl. wrzątku, odstawić i czekać aż stężeje, tak by nie była lejąca, rozprowadzić na bananach.

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%  ubić, dodając 2 łyżki cukru pudru można dodać cukier waniliowy (1/2).
Dodać również pod koniec ubijania 150g serka homogenizowanego waniliowego.
Można dodać 150 ml adwokata lub ajerkoniaku. Dodać rozpuszczoną żelatynę (4 łyżeczki jeżeli dodajemy alkoholu), a 3 łyżeczki jeżeli nie dodajemy – żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody lub mleka.

Ciasto – marmolada – banany – galaretka – większa część śmietany- ciasto – pozostała masa śmietanowa – posypać wierzch według uznania.




Brak komentarzy: