poniedziałek, 29 grudnia 2014

Makowiec na kruchym cieście

Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 opakowania proszku do pieczenia (mały)
18 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
1/4 szkl. śmietany
otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy z nich ciasto, które na koniec dzielimy na 2 porcje.

Masa:
0,5 kg maku
20 dag cukru
5 dag masła lub margaryny
1 jajko + 2 białka od ciasta
olejek migdałowy

Mak zaparzamy, odcedzamy
 i przekręcamy 2 razy przez maszynkę razem z cukrem. Dodajemy żółtko, rozpuszczony tłuszcz, olejek migdałowy i mieszamy. (Można dodać łyżkę miodu i bakalie). Z 3 białek ubijamy pianę i mieszamy ją z masą makową.
Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy na nie mak, zwijamy w rulony. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez godzinę.

Brak komentarzy: