czwartek, 26 listopada 2015

Ciasto Lion - bez pieczenia


Składniki:
*2 duże paczki herbatników maślanych ok. 60 szt.
*1 duża puszka 510 g kajmaku (masy waniliowej lub krówkowej) Gostyń lub inny
*1 serek mascarpone 250 g wychłodzony w lodówce
*1 cytrynowa galaretka rozpuszczona w 1 szkl. wody i 2 łyżeczkami żelatyny
*2 łyżeczki żelatyny do kremu z mascarpone rozpuszczone w 1/4 szkl. gorącej wody, a następnie wystudzonej
*4 liony białe lub ciemne
*1 litr śmietany kremówki  30% lub 36% zimna, wychłodzona w lodówce
*1 czekolada do posypania
*2 -3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 25x38 wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć na nie masę kajmakową i przykryć drugą warstwą herbatników. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. 500 ml śmietany ubić na sztywno, a następnie dodać gęstniejącą galaretkę i dwa Liony drobno pokrojone. Masę wymieszać. Przygotowany krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. 
Pozostałą śmietanę przelać do miski, dodać serek mascarpone, cukier puder i ubić na krem. Na koniec dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę. Dwa Liony pokroić w cieniutkie plasterki i dorzucić do masy. Wymieszać i  wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na całą noc.



1 komentarz:

przepiśnik Iki pisze...

Ciasto zrobiła moja Mama, jest pyszne. Polecam.