Składniki:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii lub 1 duże opakowanie cukru waniliowego 32g
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii lub 1 duże opakowanie cukru waniliowego 32g
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale
dokładnie wymieszać mikserem. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste proszę dodać
mleko.
Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki
wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
w temperaturze 180 st.C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze
160 st.C) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut.
Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz