poniedziałek, 14 marca 2016

Gulasz drobiowy

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 suszone pomidory
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 szkl. bulionu
słodka papryka w proszku
50 ml kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:
Mięso opłukać pod wodą, pokroić na kawałki i posypać solą, pieprzem oraz słodką papryką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso zdjąć z patelni do miseczki, a na tym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę, pokrojone suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie znów na patelnie wrzucić podsmażone mięso. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Całość dusić pod przykryciem 15 min. Do kremówki wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, po czym wlewamy ją do gulaszu i mieszamy aby wszystko się połączyło.


Brak komentarzy: