wtorek, 8 marca 2016

Pieczywko mleczne

SKŁADNIKI
Czas przygotowania z pieczeniem około 2 godzin
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki cukru, jeśli bardziej na słodko 1/2 szkl.
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych lub 7 g suchych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku

WYKONANIE 
  • Do miski miksera wlewamy śmietankę. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże (świeże rozpuszczone w ciepłym mleku z łyżeczką cukru). Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
  • Blaszkę,w której będziemy piec chlebek smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłonie i zagarniamy ciasto w misce pod spód i wyjmujemy na posypany mąką blat. 
  • Z ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiam do napuszenia około 20 min. Mnie się spieszyło, a więc po 10 min. wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać makiem i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy).
  • Wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową. (w wersji na słono oczywiście NIE)

Pieczywo smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Możemy regulować ilość cukru, bardziej słodkie będzie smakowało jak chałka. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub tortownicy. Aby pieczywko zachowało świeżość przechowujemy je w papierowej torbie lub  lnianej ściereczce. Jest delikatne i miękkie.  Spróbujcie naprawdę warto.

Brak komentarzy: