SKŁADNIKI
Czas przygotowania z pieczeniem około 2 godzin
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki cukru, jeśli bardziej na słodko 1/2 szkl.
- 4 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
WYKONANIE
- Do miski miksera wlewamy śmietankę. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże (świeże rozpuszczone w ciepłym mleku z łyżeczką cukru). Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut.
- Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę.
- Blaszkę,w której będziemy piec chlebek smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Kolejny raz oprószonymi mąką dłonie i zagarniamy ciasto w misce pod spód i wyjmujemy na posypany mąką blat.
- Z ciasta robimy rulonik na długość blaszki, w której będziemy piekli i kroimy go na równe części ( u mnie 16). Układamy w wysmarowanej masłem blaszce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiam do napuszenia około 20 min. Mnie się spieszyło, a więc po 10 min. wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Wierzch wyrośniętego chlebka smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać makiem i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni (dokładny czas pieczenia zależy od blaszki jakiej użyliśmy).
- Wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy chlebek na kratkę. Wierzch pokrywamy glazurą cukrową. (w wersji na słono oczywiście NIE)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz