środa, 9 marca 2016

Placek lotaryński - tarta

CIASTO


135 g masła
250 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1/2 łyżeczki
sól
tłuszcz do formy

FARSZ


1 duża cebula

250 g boczku w plastrach  (lub inną wędlinę)
2 średnie pieczarki
pieprz
4 jajka
200 g śmietany kremówki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
200 g sera żółtego
1 łyżka posiekanego szczypiorku




120 g masła kroimy w kostkę i zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 6-7 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, a jak już zrobi się kruszonka ugniatam ręką, Wykładamy nim formę do tarty (o średnicy 26 cm), formując krawędź. Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy minimum na 1/2 godz. do lodówki.


Cebulę obieramy i siekamy. Boczek lub inną wędlinę podsmażamy na pozostałym gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmujemy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia.



Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto posypujemy połową sera. Na ser ścieramy pieczarki na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy boczek i cebulę, a następnie posypujemy pozostałym serem. Równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut na złoty kolor. Podajemy pokrojoną na kawałki posypane szczypiorkiem na gorąco lub na zimno.

Brak komentarzy: