Składniki na 12 sztuk:
• 4 średnie
marchewki (2 szklanki startej)
• 1 i 1/2
szklanki mąki
• 1 i 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2
łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta
soli
• przyprawy
w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki
muszkatołowej
• 3/4
szklanki oleju roślinnego
• 3 duże
jaja lub 4 mniejsze
• 1
szklanka brązowego cukru
• 1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier:
• 1 i 1/4
szklanki cukru pudru
• 3 łyżeczki
drobno startej skórki z pomarańczy
• 2 - 4
łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w
jego środkowej części. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
odmierzyć 2 szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia,
sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na
wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii.
Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w
jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut
(aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze
skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby
uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru.
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć
(wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia. Jak trochę
przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze i dekorować rurkami z marchewki.
Podawać jak lukier nieco zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz