środa, 9 marca 2016

Chrupiąca dynia w occie

Przepis pochodzi od mojej Mamy koleżanki, mieszkały kiedyś na jednej wesołej wsi.
Dynia jest chrupiąca i aromatyczna, i bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

1 duża dynia 1/2 l octu 10%
1/2 l wody
1 kg cukru
goździki około 10 szt.
kora cynamonowa 1 duża (można użyć cynamonu mielonego) ilość w zależności jak lubimy

Wykonanie

Najtrudniejszą rzeczą jest rozkrojenie i obranie dyni, reszta idzie bardzo sprawnie.
Obraną i oczyszczoną dynię (ziarenka można wysuszyć i zostawić do wysiania) pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, skropić octem i zostawić na noc.
Następnie odlać sok, do niego dodać wodę, pozostały ocet, cynamon, goździki i całość zagotować. Do gorącej zalewy przełożyć dynię i gotować 3-5 min. w zależności czy kostka jest mała czy duża. Po tym czasie ogień pod garnkiem zrobić bardzo malutki i przekładać dynię z zalewą do przygotowanych i ogrzanych np. ciepłą wodą słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem na 10 min. Zostawić do wystudzenia, a następnie przenieść do spiżarni.Gotowe. :)
Stosujemy jako dodatek do mięs, wędlin...

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Właśnie zrobiłam dynię z tego przepisu. Bardzo Pani dziękuję; będę polecała ten przepis znajomym. Dynia jest przepyszna!
Barbara z Włocławka

przepiśnik Iki pisze...

Dziękuję i bardzo się cieszę. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów. Będzie mi bardzo miło.

Osipi pisze...

Mam pytanie o ilość octu. Bo w przepisie nie mogę znaleźć

przepiśnik Iki pisze...

1/2 litra octu 10%. Przepraszam, minęło tyle czasu.