środa, 18 maja 2016

Bułki na maślance

Składniki (na 12 bułek) :
  • 650 g mąki pszennej byłoby dobrze [typ 750]
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 65 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 330 g maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru, jogurtu
  • pół szklanki letniego mleka
Wykonanie:
  1. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem, odstawić na chwilę, aż staną się płynne.
  2. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać mleko, masło, maślankę i drożdże. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne (można to zrobić mikserem, końcówką z hakiem).
  3. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto, podzielić na 12 równych części. Przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, by odpoczęło.
  5. Następnie uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę żyletką lub ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.18 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Brak komentarzy: