Składniki (na 12 bułek) :
- 650 g mąki pszennej byłoby dobrze [typ 750]
- 1,5 łyżeczki soli
- 65 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 330 g maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru, jogurtu
- pół szklanki letniego mleka
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem, odstawić na chwilę, aż staną się płynne.
- Mąkę i sól przesiać do miski, dodać mleko, masło, maślankę i drożdże. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto stanie się miękkie, gładkie i elastyczne (można to zrobić mikserem, końcówką z hakiem).
- Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto, podzielić na 12 równych części. Przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut, by odpoczęło.
- Następnie uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą bułkę żyletką lub ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.18 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz