SKŁADNIKI:
- sos pomidorowy
- salami lub szynka
- kilka pieczarek
- żółty ser, mozzarella (ilość od upodobań)
- sos czosnkowy
- listki sałaty rukoli do posypania po upieczeniu
- Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, sól i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk to podsypać mąką.
- Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min.
- Po tym czasie rozwałkować je na papierze do pieczenia podsypanej mąką, grubo lub cienko w zależności od tego jaką pizzę lubimy.
- Gotowy placek posmarować sosem i ułożyć ulubione składniki najpierw 1/3 startego sera aby pizza było ciągnąca, następnie salami, pieczarki.
- Przed końcem pieczenia około 5-10 minut posypać resztą sera i piec w 220 st. przez ok. 10-15 minut będzie po upieczeniu bardziej chrupiąca lub przez 30 minut w temp. 180 st. wtedy będzie pulchna i mięciutka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz