Składniki na biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Jak już piana będzie sztywna dodać żółtka, ocet, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdy delikatnie nasączyć.
Poncz:
1/3 szkl. soku ze świeżo wyciśniętej limonki
1/3 szkl. herbaty miętowej (niesłodzonej)
3-4 łyżki likieru miętowego lub innego alkoholu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 limonek
sok wyciśnięty z 1 limonki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieszczamy w misie miksera i rozpoczynamy ubijanie. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, ścisłej masy.
Ponadto potrzebujemy:
mały słoiczek dżemu o smaku kiwi (w moim przypadku użyłam dżemu z pomarańczy)
1 limonka pokrojona w ósemki do dekoracji
listki świeżej mięty, wiórki z białej czekolady
Wykonanie:
3-4 łyżki kremu odkładamy do wykonania rozetek na torcie.
Biszkopt przekrawamy tak, aby mieć 3 blaty. Pierwszy kładziemy na paterze i nasączmy go niezbyt mocno, następnie smarujemy go połową dżemu i wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy go drugim blatem również nasączonym, smarujemy resztą dżemu i wykładamy połowę pozostałego kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy na nim resztę kremu, wyrównujemy. Dekorujmy według własnego uznania.
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki (przesiać)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Białka ubić na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Jak już piana będzie sztywna dodać żółtka, ocet, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdy delikatnie nasączyć.
Poncz:
1/3 szkl. soku ze świeżo wyciśniętej limonki
1/3 szkl. herbaty miętowej (niesłodzonej)
3-4 łyżki likieru miętowego lub innego alkoholu
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 limonek
sok wyciśnięty z 1 limonki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieszczamy w misie miksera i rozpoczynamy ubijanie. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, ścisłej masy.
Ponadto potrzebujemy:
mały słoiczek dżemu o smaku kiwi (w moim przypadku użyłam dżemu z pomarańczy)
1 limonka pokrojona w ósemki do dekoracji
listki świeżej mięty, wiórki z białej czekolady
Wykonanie:
3-4 łyżki kremu odkładamy do wykonania rozetek na torcie.
Biszkopt przekrawamy tak, aby mieć 3 blaty. Pierwszy kładziemy na paterze i nasączmy go niezbyt mocno, następnie smarujemy go połową dżemu i wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy go drugim blatem również nasączonym, smarujemy resztą dżemu i wykładamy połowę pozostałego kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy na nim resztę kremu, wyrównujemy. Dekorujmy według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz