czwartek, 26 maja 2016

Deser Tiramisu


Składniki
· mascarpone 400 g
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· biszkopty podłużne
· kakao do posypania
· tarta gorzka czekolada
· filiżanka mocnej kawy
· 2 łyżki amaretto


Przygotowanie

  1. Rozdzielamy białko od żółtek - najlepiej najpierw ubić białka (dodając szczyptę soli - łatwiej ubić na sztywną pianę).
  2. Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru. Miksujemy aż do uzyskania białej masy.
  3. Do masy z żółtek dodajemy powoli serek mascarpone. Całość mieszamy na gładką masę.
  4. Następnie powoli dodajemy białko i powoli mieszamy, żeby nie stracić objętości białka.
  5. Do pucharków na dno dajemy namoczone w kawie z amaretto biszkopty. Przekładamy warstwą kremu, posypujemy startą czekoladą. Następnie znowu biszkopty zamoczone w kawie, krem. Wierzch posypać kakao.
  6. Na 6 godzin włożyć do lodówki.

Deser z przepisu mojej Teściowej. Jest pyszny.

Brak komentarzy: