· mascarpone 400 g
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· biszkopty podłużne
· kakao do posypania
· tarta gorzka czekolada
· filiżanka mocnej kawy
· 2 łyżki amaretto
Przygotowanie
- Rozdzielamy białko od żółtek - najlepiej najpierw ubić białka (dodając szczyptę soli - łatwiej ubić na sztywną pianę).
- Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru. Miksujemy aż do uzyskania białej masy.
- Do masy z żółtek dodajemy powoli serek mascarpone. Całość mieszamy na gładką masę.
- Następnie powoli dodajemy białko i powoli mieszamy, żeby nie stracić objętości białka.
- Do pucharków na dno dajemy namoczone w kawie z amaretto biszkopty. Przekładamy warstwą kremu, posypujemy startą czekoladą. Następnie znowu biszkopty zamoczone w kawie, krem. Wierzch posypać kakao.
- Na 6 godzin włożyć do lodówki.
Deser z przepisu mojej Teściowej. Jest pyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz