Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli - około 120 gram
- 1 łyżka bułki tartej do farszu
- 5 średnich pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 duże jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki kopiaste dowolnej panierki do obtaczania kotletów u mnie bułka tarta
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Mięso kroję w drobną kostkę i solę. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszam i odstawiam na kilka minut.
2. Siekam cebulę w kostkę. Wrzucam na rozgrzany olej. Jak się zeszkli, dodaję starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażam i dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszam i duszę pieczarki około dwie minuty.
3. Następnie kroję w drobną kostkę mozzarellę. Dodaję do niej pieczarki, mięso, jajko, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam.
4. Moczę dłonie w wodzie, formuję kotlety. Nie potrzeba roztrzepanego jajka. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
5. Kotlety smażę około 2 minut z każdej strony, tak, jak kotlety mielone, na niedużym ogniu. Pasuje do nich każda surówka, ziemniaki, czy ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz