sobota, 7 maja 2016

Kotlety z kurczakiem, pieczarkami i serem

Składniki


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli - około 120 gram
  • 1 łyżka bułki tartej do farszu
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki kopiaste dowolnej panierki do obtaczania kotletów u mnie bułka tarta
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie

1. Mięso kroję w drobną kostkę i solę. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszam i odstawiam na kilka minut.
2. Siekam cebulę w kostkę. Wrzucam na rozgrzany olej. Jak się zeszkli, dodaję starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażam i dodaję pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszam i duszę pieczarki około dwie minuty.
3. Następnie kroję w drobną kostkę mozzarellę. Dodaję do niej pieczarki, mięso, jajko, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam.
4. Moczę dłonie w wodzie, formuję kotlety. Nie potrzeba roztrzepanego jajka. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
5. Kotlety smażę około 2 minut z każdej strony, tak, jak kotlety mielone, na niedużym ogniu. Pasuje do nich każda surówka, ziemniaki, czy ryż.

Brak komentarzy: