SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20g drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania paluchówSer żółty starty do posypania
WYKONANIE:
- Drożdże rozmieszać w połowie ciepłego mleka, wymieszać z łyżką mąki i cukrem przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części, najpierw na pół i następnie każdą kolejną część na pół (8szt,) z każdej uformować wałek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uformowane paluchy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać obficie startym serem.
- Piec w 190 st. ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz