poniedziałek, 16 maja 2016

Paluchy serowe



SKŁADNIKI:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania paluchów
Ser żółty starty do posypania

WYKONANIE:
  • Drożdże rozmieszać w połowie ciepłego mleka, wymieszać z łyżką mąki i cukrem przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut.
  • Po tym czasie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części, najpierw na pół i następnie każdą kolejną część na pół (8szt,) z każdej uformować wałek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Uformowane paluchy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięte smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać obficie startym serem.
  • Piec w 190 st. ok. 20-25 minut.

Brak komentarzy: