środa, 18 maja 2016

Zapiekanka makaronowa

Składniki
  • paczka makaronu świderki, pene lub kokardki, 500g
  • 30 dag dowolnej wędliny
  • 2 serki topione
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  •  1 kostka rosołowa
  • 200 ml śmietany 
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  •  czosnek, oregano, pieprz , sól
    Sposób przygotowania
Makaron  gotujemy. Pokrojoną wędlinę, pieczarki, cebulę podsmażamy. Dodajemy czosnek, przyprawy. Kostkę rozpuścić w szklance wody , wymieszać  ze śmietaną , mąką i zalewamy podsmażone składniki czekając, aż wszystko się połączy i zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ugotowanego makarony, zalewamy połową przygotowanych składników. Układamy na górze serki topione. Czynność powtarzamy (znów makaron, na to składniki i serki). Zapiekamy ok. 40 minut (serki muszą się stopić i zarumienić).


Brak komentarzy: