czwartek, 5 maja 2016

Pierś z kurczaka z brokułami

Potrawa idealna na obiad i ciepłą kolację. Szybka i smaczna.
Czas przygotowania około 1 godz.

Składniki:


1 średnia pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
1 mały brokuł
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 kostka serka topionego śmietankowego
1 łyżeczka pieprzu
1-2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wody
1 łyżeczka niepełna curry (jeśli nie lubicie można pominąć)
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
ewentualnie przyprawa gyros zamiast wyżej wymienionych przypraw

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i pozostawić na 1/2 godz. w lodówce.
  • Brokuł włożyć podzielony na różyczki do gorącej wody z łyżeczką soli i łyżeczką cukru (nie straci zielonego koloru).
  • Gotować różyczki około 3-4 min., wyjąć na durszlak.
  • Rozgrzać tłuszcz. i włożyć na patelnię mięso i zrumienić, przykryć następnie pokrywką i dusić na małym ogniu ok 5 min. Dodać śmietanę wymieszaną z pokrojonym w kostkę serkiem topionym i delikatnie mieszać, aż do połączenia. Powinien powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić różyczki brokuła i całość delikatnie przemieszać, tak aby brokuł pokrył się sosem. 
  • Najlepiej smakuje wymieszane z makaronem wstążki, ale można podawać z ryżem, z ziemniakami lub z grzankami. Spróbujcie. :)

II sposób podania
Zapiekanka

Wymieszać gulasz drobiowo - brokułowy z makaronem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiec w nagrzanym do 200st. C piekarniku przez 10-15 minut. Zapiekanka gotowa.

Brak komentarzy: