czwartek, 19 maja 2016

Ogórki małosolne

SKŁADNIKI 

  • 1,5 kg ogórków
  • 1 - 2 pęczki koperku najlepiej z korzonkami 
  • 6 dużych ząbków czosnku (1 główka)
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu ewentualnie ziarenka gorczycy
  • 3 łyżki soli
  • 1 i 1/2 l wody

Przygotowanie:

  1. Ogórki myję.
  2. Czosnek przekrawam wzdłuż bez obierania.
  3. Do kamionkowej beczułki lub dużego słoja wkładam na dno połowę opłukanego pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście chrzanu, ziele i listki. Na górze układam zwinięty koper.
  4. W 1,5 litrze wody rozpuszczam sól, wlewam do ogórków.
  5. Przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię.
  6. Gotowe po dwóch, no może trzech dniach kiszenia.

Brak komentarzy: