"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw
czwartek, 19 maja 2016
Ogórki małosolne
SKŁADNIKI
1,5 kg ogórków
1 - 2 pęczki koperku najlepiej z korzonkami
6 dużych ząbków czosnku (1 główka)
6 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu ewentualnie ziarenka gorczycy
3 łyżki soli
1 i 1/2 l wody
Przygotowanie:
Ogórki myję.
Czosnek przekrawam wzdłuż bez obierania.
Do kamionkowej beczułki lub dużego słoja wkładam na dno połowę opłukanego pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście chrzanu, ziele i listki. Na górze układam zwinięty koper.
W 1,5 litrze wody rozpuszczam sól, wlewam do ogórków.
Przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz