Ogórki małosolne
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków
- 1 - 2 pęczki koperku najlepiej z korzonkami
- 6 dużych ząbków czosnku (1 główka)
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kilka liści chrzanu lub kawałek korzenia chrzanu ewentualnie ziarenka gorczycy
- 3 łyżki soli
- 1 i 1/2 l wody
Przygotowanie:
- Ogórki myję.
- Czosnek przekrawam wzdłuż bez obierania.
- Do kamionkowej beczułki lub dużego słoja wkładam na dno połowę opłukanego pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, liście chrzanu, ziele i listki. Na górze układam zwinięty koper.
- W 1,5 litrze wody rozpuszczam sól, wlewam do ogórków.
- Przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię.
- Gotowe po dwóch, no może trzech dniach kiszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz