środa, 30 lipca 2014

Ciasto Browne

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
6 jajek
300 g cukru
100 g mąki
herbatniki lub orzechy

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z masłem i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem, następnie do kogla mogla dodajemy mąkę, a do otrzymanej masy dodajemy wystudzone masło z czekoladą. Można dodać uprażone orzechy włoskie i pokruszone herbatniki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej tortownicy lub foremki mniejszej niż tradycyjna. Ciasto pieczemy 35 min w 180 st.

Mus czekoladowy:
0,5 l śmietany 36%
krem czekoladowy np. kremuś lub nutella 1
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej  wody
kakao do posypania
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy, ciągle mieszając na małych obrotach miksera,  krem czekoladowy i żelatynę.

Ciasto w środku po upieczeniu powinno być wilgotne, zakalcowate. :)



Brak komentarzy: