niedziela, 6 lipca 2014

Pyszny tort owocowy

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki (przesiać)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Jak już piana będzie sztywna dodać żółtka, ocet, a następnie mąkę i  proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdy delikatnie nasączyć.

Poncz:
  • 1/2 szkl. mocnej kawy
  • 1/3 szkl. rumu 
  • 1 cukier waniliowy

Krem:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 250 g sereka mascarpone
  •  4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody
  • owoce (w moim przypadku były to jagody, poziomki, truskawki)
Wykonanie:


Schłodzoną śmietanę ubijamy  z serkiem mascarpone na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy po łyżce schłodzonej żelatyny. Krem dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy jagody, do drugiej poziomki, a trzecią zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu i jego boków. Przekładamy  blaty biszkoptowe kremami i na koniec dekorujemy. :)

Brak komentarzy: