Składniki na biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Jak już piana będzie sztywna dodać żółtka, ocet, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdy delikatnie nasączyć.
Poncz:
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy po łyżce schłodzonej żelatyny. Krem dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy jagody, do drugiej poziomki, a trzecią zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu i jego boków. Przekładamy blaty biszkoptowe kremami i na koniec dekorujemy. :)
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki (przesiać)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Białka ubić na sztywno, dodając po 1 łyżce cukru. Jak już piana będzie sztywna dodać żółtka, ocet, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Tortownicę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 40 minut w nagrzanym do 180 st.C. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 części i każdy delikatnie nasączyć.
Poncz:
- 1/2 szkl. mocnej kawy
- 1/3 szkl. rumu
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 660 ml śmietany 30%
- 250 g sereka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody
- owoce (w moim przypadku były to jagody, poziomki, truskawki)
Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy po łyżce schłodzonej żelatyny. Krem dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy jagody, do drugiej poziomki, a trzecią zostawiamy do posmarowania tortu na wierzchu i jego boków. Przekładamy blaty biszkoptowe kremami i na koniec dekorujemy. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz