Ciasto na spód lub herbatniki
1/2 kostki margaryny
mąki tyle ile się wgniecie
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 1/2 kg mielonego sera śmietankowego
1 kostka masła
2 szkl. cukru pudru
12 jaj z czego 10 białek ubić na pianę, a 2 w całości
1 budyń na 3/4 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 szkl. kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki rumu lub olejek rumowy, arakowy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem dodając 10 żółtek i dwa całe jajka. Do utartej masy dodać ser oraz pozostałe składniki. Masę wymieszać. Na koniec dodajemy ubitą z 10 białek pianę i delikatnie całość mieszamy.
Blaszkę o wym. 28x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w temp. 180 st. około 1 godz. i 15 min . Pozostawiamy na 1/2 godz. w piecyku aby przestygł dopiero wyjmujemy. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
1/2 kostki margaryny
mąki tyle ile się wgniecie
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 1/2 kg mielonego sera śmietankowego
1 kostka masła
2 szkl. cukru pudru
12 jaj z czego 10 białek ubić na pianę, a 2 w całości
1 budyń na 3/4 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 szkl. kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki rumu lub olejek rumowy, arakowy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem dodając 10 żółtek i dwa całe jajka. Do utartej masy dodać ser oraz pozostałe składniki. Masę wymieszać. Na koniec dodajemy ubitą z 10 białek pianę i delikatnie całość mieszamy.
Blaszkę o wym. 28x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy w temp. 180 st. około 1 godz. i 15 min . Pozostawiamy na 1/2 godz. w piecyku aby przestygł dopiero wyjmujemy. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz